Soru:
Jandarma personelinin sıkıntılarına da kulak verdiğiniz için teşekkür ederim. Jandarma Astsubayı olarak görev yapmaktayken bir konu gereği şahsıma Meslekten Çıkarma cezası verildi. Olay ise şu şekilde oldu: Evimde hırsızlık meydana geldi ve bir miktar param çalındı. Daha sonra hırsızlık yapan şahsın bir arkadaşımın oğlu çıkması sebebiyle şahsın babasıyla görüştüm, çalınan paramın iade edilmesi sebebiyle anlaşma yoluna gittim ve herhangi bir şikayette bulunmadım. Çalıştığım yerin küçük bir yer olması sebebiyle olaydan kısa bir süre sonra bu olay duyuldu ve hırsızlık olayı sonucu şahıs hakkında işlem yapmadığımdan dolayı ” suç kanıtlarının bilerek veya isteyerek yok olmasına neden olmak ve olayı saklamak maddesinden ” Meslekten Çıkarma cezası verildi. Hırsızlık yapan kişinin arkadaşımın oğlu olmasından ve çalınan paraları iade ettikleri için anlaştık ve şahıs hakkında işlem yapmadığım için bu ceza verildi. Tekrar görevime dönmek için sizden destek bekliyorum.
Cevabımız:
Değerli takipçimiz, özel mülkiyetinizde meydana gelen hırsızlık olayı sonrası bir miktar paranızın çalındığı, hırsızlık yapan şahsın babası ile arkadaş olmanız ve çalınan paranın size geri iade edilmesi sonucunda şahıs hakkında ” Evden Hırsızlık ” konusu üzerine işlem yapmamanız sebebiyle ” Suç kanıtlarını yok etmek veya söz konusu olayı saklamak ” maddesinden verilen Meslekten Çıkarma Cezası hukuka aykırı olup, ilgili cezanın İdare Mahkemesi tarafından İptali gerekecektir. Bu görüşümüzü izah edelim.
“Hak arama özgürlüğünün” kullanılarak disiplin cezasının iptali istemiyle dava açıması durumunda, yapılacak yargılamanın “Adil yargılanma” ilkesine uygun bir şekilde yürütülebilmesi için “Eylemin ağırlığına göre cezalandırma” ilkesinin disiplin cezası verilmesi aşamasında gözetilmesi zorunludur.
Kamu görevlisinin işlediği disiplin suçu karşılığında niteliği itibariyle o suç için öngörülenden daha ağır bir disiplin cezası ile cezalandırılması durumunda “orantılılık” ilkesi ihlal edilecektir.
Söz konusu olayın failinin bir arkadaşınızın oğlu olduğunun anlaşılması ve paranın size iade edilmesi üzerine, failin topluma kazandırılması için şikayet etmekten kaçındığınız, şahısla anlaşarak adli işlem yapmama eyleminin suç işleme iradesiyle yapılmadığının kabul edilmesi gerekmektedir.
Fail hakkında işlem yaptırmama eyleminizin ” görev dışında yasaklanan tutum ve davranışlarda bulunma ” fiili kapsamında olduğu da açıktır.
Şahsınıza verilen Meslekten Çıkarma Cezası sonucunda, kamu görevlileri için yasaklanan eylemler ile bu eylemler için öngörülen disiplin cezalarının birebir örtüşmesi gerektiğine yönelik “orantılılık” ilkesi ihlal edilmiştir.
Bu durumda Adli işlem yaptırmamaya yönelik fiilin “Kınama” cezası ile cezalandırılmanızı gerektiren bir fiil olması karşısında Kınama yerine “Meslekten Çıkarma ” cezası ile cezalandırılmanız hukuka aykırı olup, açıkladığımız bu gerekçeler doğrultusunda Meslekten Çıkarma Cezasının İdare Mahkemesi tarafından iptali gerekecektir.
Not: Disiplin Cezası alan, eş durumu ataması yapılmayan veya her türlü konularda idare ile sorun yaşayan tüm personeller, bizlerle irtibata geçmeniz durumunda, ilgili cezaların iptali ve diğer sorunların çözümü için, İptal davaları açılacaktır. Bizi aramanız yeterlidir.